Meddig jogosult a végzős diák egészségügyi szolgáltatásra?

Július elején aktuális kérdés, hogy az iskolai tanulmányaikat befejező diákok meddig jogosultak az egészségügyi szolgáltatások igénybevételére.
Alanyi jogon jogosultak az egészségügyi szolgáltatások igénybevételére azok a magyar állampolgárságú diákok, akik Magyarország területén lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkeznek, és még kiskorúak.
Amennyiben a diák már nem kiskorú, de nappali rendszerű iskolai oktatás keretében vagy felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytat, szintén alanyi jogon jogosult egészségügyi szolgáltatás igénybevételére.

A tanuló esetében a tanulói jogviszony, illetőleg hallgató a hallgatói jogviszony kezdetétől a diákigazolványra való jogosultság megszűnéséig jogosult egészségügyi szolgáltatásra. Diákigazolványra jogosultság viszont a tanulói jogviszony megszűnését követő október 31-ig áll fenn. De még ekkor sem szűnik meg az egészségügyi szolgáltatásra jogosultság, mivel passzív jogon a jogosultsági feltételnek a megszűnését követően további 45 napig még fennáll.

Összefoglalva elmondható, hogy a tanulmányait befejező diák 2019.12.15-ig jogosult egészségügyi ellátásra. Ettől kezdve viszont egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie, amennyiben nem rendelkezik biztosítási jogviszonnyal.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük