Vállalkozás indítása esetén sok mindent kell mérlegelni, mielőtt belevágunk.Tudni kell , hogy mit szeretnénk csinálni és azt hogyan fogjuk megvalósítani. Vállalkozás indítása nem azzal kezdődik, hogy elmegyünk egy könyvelőhöz vagy egy ügyvédhez, hogy indítsa el a vállalkozásunkat, ez már csak egy technikai lépés, előtte még nagyon sok dolgunk van.

Mire figyelj a vállalkozás indítása előtt:

  • Ötlet : mit fogsz egyáltalán csinálni, miből akarsz pénzt csinálni?
  • Piackutatás : Erre többféle ingyenes lehetőség is van, blogot írsz, facebook oldalt csinálsz, vagy akár facebook csoportot, kirakod a terméked, szolgáltatásod, megkérdezed, hogy tetszik, ha nem tetszik, mi tetszene,sok véleményt lehet összeszedni. Vagy készítsd videót és tedd fel a youtube-ra, figyeld, mennyien követik. Majd el kell döntened, hol akarsz hirdetni? Szórólap, helyi újság, saját honlap, facebook hirdetés stb Figyeld a konkurenciát, ő hogyan csinálja? Milyen termékeket, szolgáltatásokat árul, milyen áron adja, mit ír a saját tevékenységéről.
  • Árak: fel kell mérni a piaci szegmens konkurenseinek árfekvését. Ne legyen a megtervezett ár túl alacsony, mert az gyanús, de se túl magas, mert nem lesz kelendő az adott termék vagy szolgáltatás. Figyelni kell, hogy mit nyújt konkurens vállalkozás az adott árért, melyek a gyengeségei. Határozd meg mit tudnál jobban csinálni, miért lesz jobb az általad kínált termék, szolgáltatás.
  • Költségek felmérése: össze kell gyűjtened, hogy mennyi pénz kell az induláshoz (indulókészlet, ingatlan, vgépek, berendezések, szoftverek, honlap, engedélyek, pénztárgép, számlázó program, stb). Milyen havi költségekkel kell számolni ,ha még egy forint bevételt nem szereztél ( irodabérlet, rezsi, anyagköltség, munkabér, marketing, könyvelő, telefon és internetköltségek, bankköltség, karbantartási költségek, oktatási költségek, szakmai előfizetések, biztosítás, szoftverfrissítési díjak, ügyvéd, árukészlet stb).
  • Vállalkozási forma : Ha nagyjából megvannak a bevételi és költségszámaid, akkor lehet menni könyvelőhöz, adótanácsadóhoz, kiválasztani a megfelelő vállalkozási formát és adózási módot.