Egyszerűsített foglalkoztatás 2019

Az egyszerűsített foglalkoztatás szabályai nem változnak. Idénymunkában továbbra is 120 napot lehet ilyen formában foglalkoztatni egy éven belül egy személyt. Az alkalmi munka esetén, csupán 90 nap lehet egy évben.

Az egyszerűsített foglalkoztatás keretein belül a munkavállalót egy foglalkoztatónak egy naptári évben összesen maximum 90 naptári napot, továbbá egy naptári hónapban összesen 15 naptári napot, és legfeljebb 5 egymást követő naptári napon lehet foglalkoztatni, vagyis nem lehet egybefüggő 7 nap. A jogszabály naptári évet, napot és hónapot említ, vagyis az év közben megkezdett munkaviszonynál is alkalmazandó a szabály, a töredék évre, hónapra is érvényesek a szabályok

Egyszerűsített foglalkoztatás esetén is, – mint ahogyan minden munkajogviszonynál -a NAV-hoz be kell jelenteni a munka megkezdése előtt, a dolgozó névét, adóazonosítóját, TAJ számát a munkaviszony kezdő napját és időtartamát. .

A bejelentés teljesíthető elektronikus úton is, a NAV honlapjáról letölthető nyomtatvánnyal, telefonon, illetve mobil appikáció segítségével

A bevallást pedig havonta kell teljesíteni a tárgyhónapot követő hó 12. napjáig.

Az egyszerűsített foglalkoztatás utáni adófizetés sajátosan alakul. A munka jellegétől függően kell megfizetni a közterhet, mégpedig a mezőgazdasági idénymunka esetén 500 forintot, turisztikai idénymunkáért szintén 500 forintot, alkalmi munka esetében 1000 forintot, míg a filmipari statiszta alkalmi munka esetén pedig 3000 forint.
Minimálisan kifizetendő bérek az egyszerűsített foglalkoztatás keretein belül 2019-ben:
– minimálbér (857 Ft/óra) 85%-a, azaz 728 Ft/óra,
– a szakképzettséget igénylő munkakörökben garantált bérminimum (1121 Ft/óra) 87%-a, azaz 975 Ft/óra.

Az egyszerűsített foglalkoztatás során kapott munkabért csak akkor kell bevallani az adóbevallásban, ha másmilyen jövedelem is volt abban az adóévben, de ezt is csak akkor, ha a törvényi összeghatárt meghaladja.(a foglalkoztatás naptári napjainak száma megszorozva az adóév első napján hatályos minimál napibér, ami .) A mentesített keretösszeg 2019-ben szakképzettséget nem igénylő munkakörben 6860 Ft/nap, szakképzettséget igénylő munkakörben 8970 Ft/nap Ha ennél az összegnél magasabb a jövedelem, akkor az efölötti összeget kell szerepeltetni a bevallásban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük